Tuesday, October 7, 2008

SALAM EIDUL FITRI

Alhamdulillah ... kini baru aku berkesempatan untuk menulis dlm blog cinta abadi setelah pulang dari bercuti raya dan seterusnya menyelesaikan kerja2 dunia yang bertimbun2. Biasalah kalau keje2 dunia nie … sampai bila2 pun tak abis (tu pepatah mak aku).
Sebenarnya ada dua perkara yang nak aku kongsikan bersama pembaca.

1. Kisah semasa aku bercuti berhari raya di kg.

Aku perhatikan setiap kali aku menunaikan solat fardhu bersama org tuaku di masjid Klebang Besar, Melaka .... ada seorang lelaki yang ... nak kata camner ehhh. Terus terang aje aku katakan bahwa lelaki tu kurang skittttt akalnyer. Umurnya sekitar 40an. Nak kata gila bukan gila. Tapi perangainya macam budak2. Cam tu r lebih kurang. Kira cam terancat akal lah. Bukan niat aku menghina dia, cuma nak story kat pembaca aje.

Yang bagusnya setiap kali solat fardhu dia akan turut serta berjemaah. Aku suspen juga sebab ada sekali tu dia solat kat sebelah aku. Kau org faham le klu org terencat akal sembahyang. Dia pandang kira kanan, dia garu sana ... dia garu sini. Tapi selepas selesai solat baru aku tahu yang dia ni tak ganggu jemaah yang solat. Dan kedatangannya ke rumah Allah juga disenangi oleh para jemaah yang lain. Ini bermaksud bahwa dia tak ganggu jemaah semasa solat. Dan dia ni pulak solat sampai bagi salam. Sebab tu la para jemaah tak menghalang dia untuk turut bersolat.

Aku terfikir sekejap. Hebatnya Allah .... Allah tidak pernah memilih sesiapa untuk menjadi tetamu Allah. Samada orang tu siuman atau tidak siuman. Yang dalam citer aku ni .... betul la bro tu terencat akal, tapi hubungan dia dengan Allah lebih baik daripada orang yang sihat dan siuman seperti aku ini. Disebalik kekurangan dirinya terdapat kelebihan iman berbanding dengan orang yang akalnya sihat tapi imannya kurang siuman. Yang lebih hebat lagi ... tiap kali solat subuh pun dia ada. Kalau aku ???? Ntah la .... mungkin aku akan mengadu pada Allah bahwa aku kurang siuman dan ilmu fardhu kifayah aku tak tahu (ye la sbb org kurang siuman takkan nak p kuliah agama untuk tuntut ilmu dan solat jemaah).

2. Kisah kedua aku nak story kat pembaca

Semasa aku berhari raya kat rumah makcik aku, aku singgah sat kat surau taman dia utk solat zohor. Selesai aje aku solat bersama jemaah kat taman itu ... aku pun ronda2 kat dalam surau tu sambil membaca artikel dan aktiviti surau sambil menunggu ayahku. Ada satu keratan akhbar yang menarik perhatian ku. nak tahu aper dia ? Hah ni dia ....

Serban Rasulullah s.a.w.


Bentuk kopiahnya melonjong .... bukti ketelitian ulama Hadis di Urbezkistan


Serban, jubah dan tongkat Nabi Muhammad s.a.w.P
etikan dari artikel

Inilah pandangan dari depan serban yang pernah dipakai oleh Rasulullah s.a.w. 1400 tahun dahulu. Kain serbannya yang berwarna hijau tua sudah terlalu lusuh dan lilitannya pada kopiah sudah longgar (ekor serban tidak kelihatan dalam gambar).


Bentuk kopiah yang dipakai oleh Rasulullah s.a.w. ini (melonjong atau menajam ke atas) dipakai sejak turun temurun oleh ulama-ulama dibumi Ma Wara Un Nahar iaitu di Urbezkistan yang termasuk dalam wilayah Khurasan.

Hingga kini kopiah jenis ini mudah didapati di sana dan tidak di tempat-tempat lain. Di sanalah tanah kelahiran dan tempat bergelanggang ulama-ulama Hadis yang terkenal dalam sejarah seperti Imam Bukhari dan Imam Termizi. Ini membuktikan bahawa ulama-ulama itu sangat teliti dalam mengambil, menganalisa, dan mengamalkan Hadis sehingga bentuk kopiahpun mereka meniru kopiah Rasulullah s.a.w.

Serban Rasulullah s.a.w. ini masih tersimpan elok di atas makam baginda di Madinah Al Munawarrah, tetapi tidak boleh dipamerkan kepada umum oleh pihak berkuasa Haramain.

Tak tahu la klu pembaca dah tengok dan baca artikel ni. Mudah2 menjadi dorongan kepada kita utk mengamalkan sunah yang ditinggal oleh Nabi Muhammad s.a.w. dalam baki2 kehidupan kita di dunia ni.


Wassalam.

No comments: