Friday, September 12, 2008

NABI BERNIAT PUASA DIKALA MALAMdan salam Ramadhan kengkawan ....

Saja nak kongsi2 .... cara Nabi s.a.w. menyambut bulan Ramadhan ... Kali nie ttg niat puasa lak .... Jgn lupa berniat ... klu idak posa kita nanti tak diterima Allah....

Kan kita dah belajar ttg Hadith pertama .... setiap perbuatan mesti disertakan dengan niat dan niat tu mesti krn Allah s.w.t.

Rasulullah s.a.w. berniat posa di kala malam hari sebelum menjelang fajar seperti mana sabda baginda s.a.w. "Barang siapa tidak berniat untuk berpuasa sewaktu malam, maka tidaklah diterima puasanya." [rujuk kitab "Shahih Al-Jaami'(6410)]. Hukum ni jatuh khususnya utk puasa fardhu atau puasa wajib seperti nazar, klu kita posa sunat tidaklah menjadi wajib kita berniat sewaktu malam.

Nie ada satu citer .... ttg bagaimana Rasulullah s.a.w. berniat utk posa sunat .....

Rasulullah s.a.w. suatu ketika tu penrah mengumpulkan anak dan isteri baginda dan baginda ketika itu belum lagi makan apa2 ketika pagi (yakni selepas subuh). Lalu Rasulullah s.a.w. bertanya ... "adakah kamu menyediakan makanan pada pagi ini?" lalu mereka menjawab "tidak ya Rasulullah." Rasulullah s.a.w. bersadba "tidak mengapa la ... sesungguhnya saya (kini berniat untuk) berpuasa". (HR Muslim). Justeru itu para ulamak telah menyimpulkan bahawa .... seseorg harus berniat utk puasa sunat sblm tergelincir matahari selama mana dia blm makan sesuatu dan tidak melakukan sesuatu yg boleh membatalkan puasa.

Wah ...... hebatnya contoh yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Bila isteri baginda tidak menyiapkan sarapan pagi ... baginda tidak marah sedikit pun ... malahan terus niat utk berposa. Tapi kita .... hehehe ... klu org rumah tak siapkan sarapan pagi .... tuuu diaaaa ... dia punyer mengamuk sakan ....... mcm2 kuar drp mulut kita ......

Contoh teladan terbaik ...... Rasulullah s.a.w.
Jom pakat contohi baginda .... jom.

No comments: