Monday, September 22, 2008

PENCARIAN MALAM LAILATUL QADAR

Segala puji2 bagi Allah tuhan sekelian alam.


Setiap orang Islam yang benar2 sejati akan mencari malam 1000 bulan ini. Pada bulan ini sahaja berlakunya malam ini. Pencarian tidak akan sia-sia bagi org yang benar2 beriman dan yakin dengan kehebatan Allah. Namun disebalik yang mencari malam itu, masih ramai lagi yang membiarkannya berlalu pergi begitu sahaja. Orang-orang beginilah yang dikutuk oleh Rasulullah s.a.w.


Di dalam Al-Qur’an tidak dijelaskan bilakah malam Lailatul Qadar itu akan berlaku, tetapi di dalam hadits diterangkan bahawa Rasulullah s.a.w. beriktikaf untuk 10 hari di awal bulan Ramadhan dan kemudian 10 hari pertengahannya yang mana sabdanya: “Sesungguhnya malam Lailatul Qadar itu jatuh pada 10 hari akhir di bulan Ramadhan”. Baginda s.a.w. sujud di waktu subuh di masjid yang berair bercampur tanah (berlumpur), kemudian pada malam ke-21 di saat baginda i’tikaf, turunlah hujan maka mengalirlah air hujan tersebut pada atap masjid karena masjid Nabi s.a.w. diperbuat dari anjang-anjang/pohon2 kurma. Anas bin Malik berkata: ‘Aku melihat bekas air dan tanah dikeningnya, maka beliau sujud ditempat yang berair bercampur tanah.” (HR. Bukhori no.669 dan 2016, Muslim no.1167, dan 216 dari shohabat Abu Sa’id Al-Khudri).

Hadis di atas menunjukkan bahawa malam Lailatul Qadar pada waktu itu jatuh pada malam yang ke-21. Sedangkan para sahabat Rasulullah s.a.w. melihat dalam mimpi mereka bahawa malam Lailatul Qadar jatuh pada malam ke 27. (HR. Bukhori no.2015, Muslim no.1165 dari sahabat Abdulloh bin ‘Umar ).

Perbedaan pendapat para ulama tentang jatuhnya malam Lailatul Qadar pada 10 hari terakhir adalah berpindah-pindah pada setiap tahunnya, kadang kala pada tahun ini jatuh pada malam yang ke 21, kemudian pada tahun berikutnya jatuh pada malam yang ke 29, 25 atau 24.

Disebalik berlakunya hari2 yang lain terdapat hikmahnya pula. Adapun di antara kita ni orangnyer malas2 belaka menjalankan ibadah, mereka bersemangat untuk menjalankan ibadah pada 10 hari terakhir di bulan Romadan. Hikmah yang lainnya juga iaitu agar menambah amal salih seseorang untuk mendekatkan diri kepada Allah.

No comments: