Thursday, September 25, 2008

PERKARA SUNAT DIHARI RAYA

MARILAH kita meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah s.w.t dengan penuh keyakinan dan keikhlasan dengan melakukan suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita menjadi insan yang bertakwa dan beriman serta selamat di dunia dan selamat di akhirat.

Alhamdulillah, kita sekarang telah pun berada di penghujung bulan Ramadan. Ini bererti beberapa hari sahaja lagi kita akan menyambut kedatangan 1 Syawal 1429 Hijrah, iaitu hari kemenangan bagi umat Islam setelah berjaya menunaikan ibadat puasa selama sebulan dan berjaya pula melawan hawa nafsu. Itulah hari yang dinamakan Aidilfitri atau Hari Raya Fitrah, di mana Allah s.w.t mengharamkan kita berpuasa pada hari tersebut.

Pada kelazimannya, kedatangan Hari Raya ini akan disambut dan diraikan oleh umat Islam seluruh dunia, tidak terkecuali umat Islam di negara kita sendiri. Apa yang menjadi tradisi umat Islam di negara kita apabila menyambut Hari Raya ialah membuat bermacam-macam persiapan yang terbentuk material seperti menyediakan pakaian baru, juadah dan barangan hiasan rumah. Persiapan seumpama itulah yang sering dititikberatkan sehingga menyebabkan kita lalai dan lupa kepada perkara yang lebih afdal untuk dilakukan ketika meraikan malam Hari Raya itu.

Dalam keseronokan dan kegembiraan kita menyambut kedatangan Hari Raya, kita jangan lupa melakukan perkara-perkara yang sunat sebagaimana yang ditetapkan oleh agama Islam, antaranya:

Pertama: Sunat melaungkan takbir sebaik sahaja diumumkan bahawa anak bulan Syawal telah jelas dilihat (samada secara hisab atau rukyah).

Kedua: Sunat menghidupkan malam Hari Raya dengan berzikir dan mengerjakan sembahyang terutama Sembahyang Sunat Tasbih.

Ketiga: Sunat mandi dengan niat kerana kedatangan Aidilfitri pada pagi Hari Raya sebelum pergi ke masjid.

Keempat: Sunat memakai bau-bauan yang harum, membersihkan diri dengan bergunting rambut dan memotong kuku serta memakai pakaian yang paling elok.

Kelima: Sunat mekan sedikit pada pagi itu (sebaiknya makan buah kurma dengan bilangan yang ganjil) sebelum ke masjid bagi menunaikan Sembahyang Sunat Hari Raya.

Keenam: Sunat menunaikan Sembahyang Sunat Hari Raya, kerana ia adalah perkara yang paling penting dan utama dalam kita menyambut Hari Raya daripada perkara-perkara sunat yang lain.

Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam riwayat Al-Imam Al-Bukhari maksudnya:

"Dari Al-Bara' bin 'Azib ia berkata: Sabda Nabi s.a.w, sesungguhnya yang awal-awal sekali kita mulakan pada hari ini (Hari Raya) ialah sembahyang."

Ketujuh: Sunat doa-mendoakan dan mengucapkan tahniah antara satu sama lain seperti mengucapkan 'semoga Allah menerima daripada kita dan menerimanya daripada awak'.

Dalam suasana kegembiraan dan kemeriahan kita menyambut Hari Raya yang akan menjelang tiba, kita juga jangan melupakan manusia yang kurang bernasib baik yang hidup susah dan menderita disebabkan kemiskinan dan musibah yang menimpa mereka.

Memang benar dan tepat sebagaimana yang digambarkan oleh Allah Subhanahu Wataala dalam Al-Quran Surah Az-Zalzalah ayat 1 - 5 tafsirnya:

"Apabila bumi digegarkan dengan gegaran yang sedahsyat-dahsyatnya. Serta bumi itu mengeluarkan segala isinya. Dan berkatalah manusia dengan perasaan gerun: Apa yang sudah terjadi kepada bumi? Pada hari itu bumi pun menceritakan khabar berita bahawa Tuhanmu telah memerintahkan berlaku demikian."

Mudah-mudahan amal yang kita lakukan itu sedikit sebanyak dapat meringankan beban kesengsaraan dan penderitaan yang mereka tanggung. Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam maksudnya:

"Dari Abi Hurairah r.a.: Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam: Barangsiapa melepaskan seorang mukmin itu suatu kesusahan dari kesusahan dunia, Allah akan melepaskan daripadanya satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan di akhirat."

No comments: